Sfaturi pentru o pizza delicioasa

2_30Pizza, cea mai iubita mancare din lume nu se lauda cu secrete foarte mari. O puteti pregati in cuptor si va avea acelasi gust bun mai ales daca ii puneti si un toping delicios de mozzarella.

Daca sunteti un fan pizza, un fan al cascavalului topit care se intinde atunci cand luati felia de pe farfurie sau al mirosului de busuioc, atunci ar trebui sa invatati sa faceti pizza pentru a nu depinde de zonele de livrare ale pizzeriilor, de topingurile identice sau de obligatia de a comanda o pizza intreaga atunci cand de fapt vreti doar o felie.

Un blat pufos si rumen

Faina, sare, drojdie si apa. E reteta de baza pentru un aluatul de paine, dar se potriveste si la pizza de minune. Plusurile pe care i le adaugi sunt o lingurita de zahar (pentru a fi rumena cand o scoti din cuptor) si uleiul de masline (pentru aroma italiana si pentru a o framanta mai usor).

Am constatat ca o cantitate mai mare de drojdie decat prevede reteta si un timp mai mare de dospire rezulta intr-un aluat pufos de un deget grosime.

Framantarea ca la carte are aceeasi importanta ca in cazul painii. Se face cu rabdare si precizie, cel putin 10 minute pana cand vei avea un aluat neted si elastic. Va atinge perfectiunea la dospit.

La pastrare pentru poftele urmatoare

Daca vrei sa faci pizza imediat, lasi aluatul acoperit, timp de 45 de minute , intr-un loc caldut, sa isi dubleze volumul si intre timp iti pregatesti toppingurile si incingi cuptorul.

Daca vrei sa faci pizza a doua zi, pui aluatul la frigider intr-un recipient suficient de mare incat sa permita cresterea, acoperit cu folie alimentara. Peste noapte aluatul se va dospi la rece si tot ce trebuie sa faci este sa il scoti din frigider cu 15 minute inainte sa il intinzi in tava.

Daca vrei sa pastrezi mai multe zile aluatul, imparte-l in mai multe bucati, presara faina din belsug deasupra lor si pune-le invelite in folie alimentara in congelator. Se pastreaza bine pana la o luna. Le poti scoate cu o seara inainte in frigider sau le dezgheti rapid in mai putin de doua ore la temperatura camerei.

Creativitate fara limite

Ceea ce imi place la nebunie la pizza de casa este ca te poti juca. Cu toppingurile, aromele, culorile. Nimic nu mai e batut in cuie si nu mai trebuie sa alegi neaparat pizza cu pui, ceapa si masline. Poti face orice iti trece prin cap: ceapa sotata, frunze de salvie si parmesan; Pesto, seminte de pin si parmesan; Gorgonzola si rosii uscate la soare; usturoi, masline, capere, ansoa si rosii proaspete; prosciutto, ciuperci si mozzarella. Nicio combinatie nu e interzisa.

La cuptor

Putine retete care temperaturi sub 200 de grade C. Cele mai multe retete au intre 10 si 20 de minute la 220 C. Se poate coace pizza intr-o tava rotunda sau tava mare la cuptor. De asemenea pizza se poate face pe o placa de granit sau pe o folie de aluminu, direct pe gratarul cupotorului pozitionat in partea de jos.