Secretele unei pizzerii bune

2_29Daca aveti retete de pizza personalizate acestea sunt foarte importante deoarece reprezinta un aspect foarte important care va determina pretul de vanzare si va influenta si alegerea mobilierului, a nivelului de confort si a servirii.

Odată definit tipul de pizzerie, va trebui să trecem la identificarea produsului care va fi realizat, stabilind standardele acestuia: sortimentul de pizza ce va fi produs, tipul de aluat, calitatea produselor de bază (drojdie de bere, făină, etc.), dimensiunea locaţiei şi timpul de coacere.

Apoi, va trebui ca în funcţie de mărimea spaţiilor, să fie alese tipurile şi necesarul de utilaje.

Multe restaurante nu reusesc tocmai pentru că nu reusesc să garanteze un standard fix, adica să asigure reproducerea un timp îndelungat (ani de zile), a caracteristicilor iniţiale ale produselor. Pizza este un produs extrem de simplu şi ca orice lucru simplu, uneori poate fi dificil de realizat.

Pentru a obţine o pizza bună, este necesar să se definească tipul de făină ce va fi folosit precum şi raportul dintre faină si apa ce va intra în compoziţia aluatului.

Caracteristicile apei, precum şi tipul de drojdie sunt elemente importante, cu atât mai mult cu cât poate fi utilizată atât drojdia naturală cât şi maia de drojdie. Astfel, blatul este influenţat de tipul de drojdie, umiditatea relativă dar şi de temperatura şi timpul de coacere. Aceste variabile determina calitatea aluatului şi în final calitatea pizzei.

Dacă doriţi să obtineţi un aluat bun, care să ramână constant pe durata lucrului şi de asemenea să devină repetabil în timp, este necesar să se utilizeze în laboratoarele de preparare, o maşină de frământare şi unele depozite frigorifice cu control automat al temperaturii şi umiditaţii, astfel încât în momentul în care un standard a fost definit să puteţi stabili şi procedurile de lucru.

Împărţirea aluatului, astfel încât să se obţină porţii mici, rotunde, este foarte important. Pe piaţă există echipamente pentru porţionarea aluatului, fără a compromite carateristicile acestuia, la care puteţi adăuga o maşină de format pentru asigurarea rotunjimii porţiilor.

O altă importantă alegere o constituie forma şi dimensiunile blatului.

Cuptoaree sunt de 2 felur, electrice sau cuptoare ce folosesc arderea lemnului. Cuptoarele cu lemne sunt mai productive si la o dimensiune egala a blaturilor un cuptor pentru 10 pizza de 18 cm poate produce 60 de pizza pe ora si daca tinem cont de costuri acestea sunt mai convenabile.