Pizza turceasca

2_400_01Pt aluat:

  • 350 ml apa calduta
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingura zahar
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • 580 gr faina alba
  • 1 cub mic de drojdie proaspata sau 1 plic drojdie uscata

Pt umplutura:

  • 800 gr pulpa de miel
  • 800 gr pulpa de vitel
  • 2 cepe
  • 3 linguri ulei de masline
  • 3-4 linguri pasta de ardei copt picanta
  • 1 lingurita seminte chimen, sumac(eu am folosit seminte de coriandru), piper, sare
  • 1 cutie rosii in suc
  • 1 mana frunze de patrunjel tocate marunt
  • 2 linguri frunze proaspete de menta tocate marunt

pt servit:

  • 1 sticluta kefir(de la Lidl am folosit eu) sau orice iaurt de baut
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita menta proaspata tocata marunt
  • cuburi de gheata

Pentru aluat puteti folosi masina de paine. Ordinea ingredientelor este cea de mai sus.

Pentru umplutura: carnea de miel si de vitel se taie in cuburi, se toaca la masina de spalat sau la robotul de bucatarie. Ceapa se taie marunt si se caleste in 3-4 linguri de ulei de masline. Peste ceapa se adauga cele doua feluri de carne macinata, se amesteca mereu pana cand carnea se desface. Totul se caleste pana cand sucul lasat scade si se adauga pasta de ardei copt (in cazul in care este prea dulce adaugati ardei iute in functie de preferinte), rosiile tocate cu ajutorul robotului, sucul de rosii, mirodeniile rasnite sau pisate la mojar. Se amesteca ingredientele si se prajesc pentru 5-10 minute la foc iute. Se adauga si verdeturile tocate marunt.

Intre timp framantati aluatul si lasati-l la dospit. Se imparte aluatul in 4 bucati, se ia fiecare bucata in parte, se intinde pe masa de lucru presarata cu faina intr-o forma dreptunghiulara, se pune un strat subtire de umplutura, se aduna marginile si se da aluatului o forma de barcuta. Se stropeste cu ulei de masline, se adauga furnze de menta tocate marunt. Daca dorim ca pizza sa fie crocanta l coacem la 200 de grade pentru 10 minute. Daca le dorim pufoase lasam aluatul sa creasca 5-10 minute si le coacem la 180 de grade pentru 15 minute.

Se poate servi cu ayran, o bautura tipic turceasca: se desface o sticla de kefir, se adauga un praf de sare, 1 lingura de menta proaspata, se agita sticla si in momentul servirii se pun 2 3 cuburi de gheata.