Guacamole

2_34Ingrediente reteta 

  • un avocado
  • o rosie
  • un catel usturoi
  • 1/2 legatura patrunjel
  • 1/2 ceapa rosie
  • 1/2 lamaie (doar zeama)
  • sare si piper

Multumita faptului ca de cativa ani avocado este prezent peste tot si pretul este acceptabil putem face acum in propria locuinta sosul de guacamole.  Pentru un guacamole ideal, avocado nu trebuie sa fie nici foarte copt nici foarte crud. Numele retetei provine din alaturarea a doua cuvinte aztece care se traduc ca avocado si sos, iar sosul de guacamole a fost adus in Europa de catre conchistadorii spanioli in secolul XVI. Avocado are proprietati afrodisiace deci guacamole este un afrodisiac de post.

Tocam ceapa, patrunjelul si usturoiul cat de marunt putem. Taiem avocado jumatate pe lungime si scoatem samburele. Pentru cei care taie pentru prima data un avocado, este bine de stiut ca avocado are un sambure foarte mare si foarte tare - exact ca o nuca. Curatam pulpa de avocado de pe coaja cu ajutorul unei lingurite, operatiune foarte rapida si usoara. Stoarcem jumatatea de lamaie peste pulpa de avocado pentru a nu oxida si pasam avocado cu ajutorul unei furculite. Putem folosi si blenderul atunci cand avem mai multe avocado, dar in cazul de fata n-are rost. Pentru guacamole, avocado nu trebuie pasat pana cand ajunge piure, ci trebuie sa se simta putin si bucatele de avocado. 

Intr-un vas se amesteca bine toate legumele tocate, apoi se pune sare si piper dupa gust. La final adaugam in guacamole avocado pasat, amestecam si punem sare si piper daca credem ca mai e nevoie.  Guacamole trebuie sa stea neaparat la frigider macar o ora inainte de a fi servit. Mexicanii mananca guacamole cu tortilla de exemplu. Se mai serveste guacamole pe post de garnitura sau salata si uneori ca fel principal.