Cum se prepara corect blatul de pizza

2_31Ce poate fi mai rapid si mai satios decat pizza cu blat crocant si subtire si toping proaspat. Vegetarienii ar putea spune ca o salata. Pentru noi, restul, pizza este raspunsul corect. Gusturile sunt numeroase iar bucatarul poate face diferenta intre o pizza spectaculoasa si una dezastruoasa.


Deşi nu se întâmplă de multe ori să am poftă de pizza, atunci când o păţesc, prefer să fug la supermarket pentru ingrediente şi sa fac cu mânuţa mea ceea ce, în viziunea mea, se numeşte pizza perfectă. Şi asta pentru că, nu de puţine ori, am rămas neplăcut surprinsă la vederea unui blat imens şi cu o vagă urmă de topping ori, din contră, m-am ales cu un blat ca foaia de hârtie pe care zăceau numeroase ingrediente fără nici un rost, fâcând din acest preparat ceva ce nu poate fi numit pizza.

Prin urmare, vă las mai jos reţeta prin care reuşesc de fiecare dată să scot de la cuptor o pizza fantastică, fără mari bătăi de cap şi fără cheltuieli inutile.

Aşadar, pentru a avea o crustă perfectă, blatul trebuie făcut astfel: în funcţie de cât aluat vrei să obţii, se vor folosi întotdeauna 3 părţi de apă la o parte de lapte, deci la 3 căni de apă se adaugă una de lapte. Apoi, în 100-150 de mililitri de lichid călduţ se dizolvă drojdia  la cub de 25 de grame  sau un pliculeţ de drojdie uscată, se adaugă o linguriţă de zahărjumătate de linguriţă de sare şi puţin ulei de măsline care, atenţie, este ingredientul-minune din blat. Acest amestec se omogenizează după care se adaugă în ploaiefăină trecută prin sită, circa 200-250 de grame. Se frământă aluatul cu mâinile până în momentul în care capătă o textură elastică şi se dezlipeşte cu uşurinţă de pereţii vasului, după care se lasă la loc călduţ, acoperit cu un prosop, timp de o oră, pentru a-şi dubla volumul.

După ce creşte, aluatul se frământă pe un blat de lemn sau direct pe masa de la bucătărie, care în prealabil au fost pudrate cu făină, după care i se dă forma unei bile. Apoi se întinde blatul, de preferat cu mâinile, fără să te ajuţi de făcăleţ, dar nu toţi suntem răbdători, deci asta e o regulă care poate fi încălcată, fără a avea parte de consecinţe grave în privinţa produsului finit.

Ca să-ţi faci o idee, ai mai jos un filmuleţ în care Tony Gemignani, campion pentru 7 ani consecutivi la pregătirea blatului de pizza, îşi execută cu măiestrie talentul de pizzar.

Desigur, marii maeştri pizzari recomandă coacerea blatului în cuptorul cu lemne însă, cum orăşenii stau, în mare parte, la apartament, cu un simplu aragaz putem reuşi să scoatem şi noi un blat nemaipomenit. Trebuie doar să ţinem cont de anumite sfaturi de la cei mai experimentaţi.

Unul dintre aceste sfaturi este sa puneti blatul pe o piatra de copt sau daca nu ai asa ceva sa incingeti bine tava pe ambele parti inainte de a aseza blatul. Se indica sa puneti blatul deja intins pe o foaie de copt si apoi sa adaugati toppingul de legume facut din mozzarella, sos de rosii, masline, ardei gras, ardei iute, masline, porumb, prociutto.